Yaşam

Zeytinburnu Kültür Yayınlarından “Hüsamettin Arslan Kitabı”

Rahmetli Hüsamettin Arslan’ın dediği gibi: “İnsanlar gibi kitapların da bir kaderi vardır. Elinizdeki kitabın da bir kaderi var.” Zeytinburnu Kültür Yayınları’ndan çıkan Hüsamettin Arslan’ın Kitabı, yazarın edebiyat hayatına odaklanıyor ve daha önce bilinmeyen pek çok eserini gün yüzüne çıkarıyor.

Zeytinburnu Kültür Yayınları tarafından yayımlanan Hüsamettin Arslan’ın Kitabı, kitapseverlerin koleksiyonlarına eklemek isteyeceği nadide bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’deki epistemik topluluklarla ilgilenen Hüsamettin Arslan, kurduğu yayınevi aracılığıyla daha sonra sosyal bilimlerin çeşitli alanlarına değinmiş, çeviriler yapmış, birçok akademik ve tanınmış eser yayınlamış; Bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış yazılarının da yer aldığı kitapta, aynı zamanda Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişmesine katkıda bulunan ve Hüsamettin Arslan’ı yakından tanıyan birçok akademisyen, yazar ve arkadaşının kendisi için yazdığı makaleler de yer alıyor.

Kitabın ilk bölümü, insanın akıl sahibi bir varlık ya da akıl sahibi bir varlık olmadığını, anlayan, yorumlayan bir varlık olduğunu sürekli hatırlatan Hüsamettin Arslan Hoca’nın metinlerinden oluşuyor. Hüsamettin Arslan Kitabı’nı oluşturan metinler rastgele sınıflandırmaya uygun olmadığından metinler yazar adlarının alfabe sırasına göre sıralanmıştır. Kitapta bunun iki istisnası olduğu belirtiliyor: Hüsamettin Hoca’nın gazete yazılarındaki aforizmalarından bir seçki ve bibliyografya. Bu kitapta daha önce dile getirilmeyen değerli fikirlerin yazıldığı izlenimini yaratmadan, Hüsamettin Hoca ile ilgili bu yazıların onu her yönüyle tanımlamadığını, yazdıklarını ve söylediklerini tartışmadığını, aksine bir takım bilgiler sunduğunu belirtmeliyiz. Henüz tamamlanmamış ve belki de hiçbir zaman tamamlanamayacak fikirler, kavramlar, anılar ve dostluklar. Görsellere eşlik eden aforizmalar ve alt başlıklar, Hüsamettin Arslan’ın fikir dünyasını ve hayatından kesitleri bütünüyle olmasa da bazı boyutlarıyla yansıtmayı amaçlamaktadır. Bunlardan bir kısmı onun yazılarından, bir kısmı diğer metinlerinden veya onlardan yararlanılarak hazırlanmıştır. Hüsamettin Arslan’ın fikir ve akademik hayatına ilişkin bazı metinlerde yer alan bilgilerdeki farklılıklar araştırılmış, teyit edilmiş ve mümkün olduğunca giderilmeye çalışılmıştır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gulsehirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu